Project Description

Et forsvar for minimalisme

Furuperioden preges av at det er teknologiutvikling som setter rammene for designet. CNC styrte maskiner kom, og man kunne gjennom programmering bruke samme maskin til å lage senger en dag, og bokhyller den neste. Programmering på data var lite utviklet og tidkrevende, så fabrikkene gjentok ofte sine mønster på flere produkter.

De nye CNC styrte maskinene hadde nye typer freser og verktøy. Disse kunne nå gjøre flere operasjoner som å dreie kuler, frese profiler rett ned i materialet, lage falske dørspeil og borre ut hull til sammensetninger. Det lå store besparelser i den nye teknikken, og man kunne produsere mange ganger rimeligere enn før.

CNC maskinene likte ikke skarpe konturer, og patentskruer som ble brukt til å holde møblene sammen var unøyaktige. Hastigheten i produksjon var enorm, volum skulle pumpes ut. Fabrikkene skjulte da sine produksjonsfeil ved å runde og bue alt. Dette erstattet at møblene manglet originalitet.

En gjennomgående bevist tanke av formgivning og snitt for møbelnæringen var fraværende. Produksjonsutstyret ved de ulike fabrikkene var ganske likt, og hadde klare begrensninger i hva som kunne lages. Mye var standardisert, og materialleverandørene konkurrerte om å levere råvarer i faste dimensjoner. Sagbrukene likte dette, volumet gikk opp og svinnet gikk ned.

Krise i økonomien fra 1989 svekker kjøpekraften, og furu passet til lommeboka. Først i 1996 er krisen over. Vi får da 2-3 år med stilendring. Man bruker enkle former, og mørke og sterke farger i design. Jeg lager mye møbler i treslag som lønn og kirsebær, bjerk og valnøtt. Stilen er betydelig mer dekorert enn det som kom senere.

Det er ikke avklart hva som blir det neste store i design. Feng Shui får noe oppslutning, likeledes Shabby Chic og klassisk maksimalisme. Mange stilarter omtales i blader og magasier, og det er ingen tvil om at hjemmedekor nå opptar mange. Fra 1997 var furuperioden over. Nordmenn var ikke lenger likegyldige til hva vi puttet i våre hjem.

Minimalisme presenteres som stilen for det nye tusenår. Nye designgrupper viser seg frem og Norway Says blir den mest kjente. Felles for mange nye Norske designere disse årene er at de låner uttrykk fra Arne Jakobsen m.fl. Dette er kjente designere som holdt på med moderne fuksjonalisme, og formen på det som lages blir for myk, hyggelig og varm.

Interiørbutikker som ROOM, Hilmers Hus og Bolia presenterer stilen mer rendyrket. Andre kommer etter. Skeidar er senest ute. 2 år etter andre kommer de med møbler i eget konsept kalt Club 8

Kjøkkenprodusentene kaster seg på karusellen, og omstiller seg rasktest. Først nå ser vi den kalde minimalismen som mange mener kjennetegner stilen. Fokus på ytre former – kvadratisk stil, lyst og mørkt, store flater, børstet stål, hvitt glass, fravær av heltre med unntak av eik.